Usvojen rebalans budžeta i uvećan plan kapitalnih ulaganja

30-so-derventa
Jul 19 2019

Skupština opštine je na svom tridesetom zasjedanju ,održanom u utorak,usvojila rebalans budžeta za 2019.godinu i budžet  sada  iznosi 15.083.923,00 KM. Podršku odbornika  dobila je i izmjena odluke o raspodjeli utvrđenog suficita i neutrošenih namjenskih sredstava kojom se oslobađa dodatnih 723.000 KM za investicije kroz kapitalni budžet. Set  ovih finansijskih dokumenta usvojen je velikom većinom i bez rasprave.

Načelnik Simić je zadovoljan skupštinskim odlukama te je zahvalio svim odbornicima , ma kojoj stranci pripadali,što su prepoznali i izglasali „prave stvari i od zajedničkog interesa“.

„Nije mala stvar da se budžet uveća za gotovo milion maraka preostalog novca iz prošle godine .Radi se o 952 hiljade maraka suficita iz prošle godine i desetak hiljada od Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske. Pojačali smo i kapitalni budžet koji je u osnovi bio 1,5 miliona maraka za novih 723 hiljade i naš kapitalni budžet sada iznosi 2.223.443,00 KM“,rekao je novinarima načelnik Simić i istakao da je najznačajnije to što u 2,22 miliona nema kreditnih sredstava.

Raspodjelu dodatnih sredstava za kapitalna ulaganja omogućio je za opštinu pozitivan ishod revizije  presude u „predmetu Sajmište“ kod Vrhovnog suda Republike Srpske kojom su preinačene prethodne presude u vezi isplate naknade za preuzeto zemljište na Sajmištu.Odbornici su imali priliku da se upoznaju sa genezom dešavanja u ovom predmetu iz davne 1987.godine sve do danas čiji je povoljan ishod uticao na opštinske finansije.  Prema rješenjima nadležnih sudova opština je bila dužna da isplati Nađiji Kreso iz Sarajeva i njenim srodnicima iznos od 665.000 KM plus sudski troškovi ali je rješenjem Vrhovnog suda od 15.maja ove godine taj iznos smanjen na 216.150 KM  i 21.000 KM na ime sudskih troškova.

„I vukli smo od 1,3 miliona  do 216 hiljada i 6 pravosnažnih presuda Osnovnog,Okružnog i Vrhovnog  suda i posljednja je da smo dužni isplatiti ovih 216 hiljada. Još ima mogućnost apelacije Ustavnom sudu i vjerujem da će se žaliti i suprotna strana. Ovo je bez prava odlaganja.U prilici smo da obezbijedimo novac i već smo po osnovu prošle presude uplatili 53 hiljade maraka tako da za uplatu imamo negdje oko 180 hiljada maraka i mi smo time završili svoju obavezu po sudskoj presudi“,rekao je načelnik Simić.U izjavi za medije načelnik Simić je istakao da je razočaran što se Derventa nije našla među opštinama koje će dobiti sredstva Vlade Srbije i dodao:“Nevjerovatno je da viši nivoi vlasti rasporede 9,3 miliona evra mimo Dervente.Ne znam koji je kriterijum za to. To nam je znak da se moramo osloniti sami na sebe zbog čega sam još ponosniji na činjenicu da ćemo 2,2 miliona maraka sopstvenih sredstava rasporediti na kapitalne investicije.Razglednica Dervente će dogodine u ovo doba biti zasigurno mnogo bogatija i ljepša“.

Na dokumente rebalansa budžeta i izmjene plana kapitalnih ulaganja odbornik PDP Sanja Dimitrić  uložila je istovjetne amandmane za koje nije dobila podršku većine odbornika.Dimitrićeva je predložila da se za put u Trstencima ,pored planiranih 30 hiljada maraka u kapitalnom budžetu izdvoji dodatnih 20 hiljada maraka.Načelnik Odjeljenja za finansije Mile Strinić je pojasnio da nije moguće predloženo umanjenje sredstava po pojedinim projektima jer je procedura javnih nabavki u toku za projekte iz kojih bi se trebala prebaciti sredstva.

Odbornici su dali podršku i odluci o izvršenju budžeta za ovu godinu,a usvojen je i prijedlog odluke o raspisivanju i održavanju izbora za članove savjeta mjesnih zajednica.Na dnevnom redu posljednje radne sjednice prije svečane sjednice Skupštine opštine našli su se i prijedlozi za dodjelu opštinskih priznanja koja se dodjeljuju povodom Dana opštine, na svečanoj sjednici 28.avgusta. Usvojen je prijedlog da Velikogospojinska povelja sa zlatnim grbom bude dodijeljena Stručnoj i tehničkoj školi u Derventi, povelja počasnog građanina Dervente  direktoru preduzeća „Digital Elektronik“ iz Austrije Richardu  Aueru te Zahvalnica Jovanu Babiću,profesoru  srpskog jezika i književnosti.