Uručeni ključevi za 22 obnovljena stambena objekta

PREDAJA KLJUČEVA 056
Jun 07 2019

Republički sekretarijat za raseljena  lica i migracije  Republike Srpske  je,u okviru Regionalnog stambenog programa –podprojekat  BH2 ,odobrio novčana sredstva  u vidu donacija za izgradnju  i rekonstrukciju  46 stambenih  objekata na području opštine Derventa. Juče je izvršena promopredaja  objekata  i  uručeni ključevi  za  22 stambena objekta, dok će ključevi za preostala  24 objekta biti uručeni početkom jula. Objekti su urađeni po sistemu „ključ u ruke“.  Ključeve je korisnicima predao  v.d. zamjenika  direktora  Republičkog sekretarijata  Dragan Juričević,u prisustvu zamjenika načelnika opštine Siniše Jeftića te predstavnika izvođača radova i nadzornog organa. Juričević  se sastao i sa načelnikom opštine Miloradom Simićem  i na sastanku je razgovarano o projektima čija je realizacija u toku i o daljoj saradnji opštine i Republičkog  sekretarijata.                                                                                                                                          Pored navedenih  u toku je i izrada potrebne dokumentacije za još  56 korisnika koji će   donacije dobiti  u okviru  Programa BH4-K2 . Za 31.korisnika u toku postupci za izdavanje građevinskih dozvola ,a za 25 korisnika je u toku postupak za izdavanje lokacijskih uslova.

„Projekat je vrijedan  1.400.000 KM i jedan je u nizu projekata koji se provodi u opštini Derventa. Danas će biti uručena 22 ključa“, rekao je Juričević  i dodao  da je Vlada RS raspisala i javni poziv za donaciju sredstava za održivi povratak .“To znači da će ovi ljudi, kojima su obnovljene kuće sada ili prije ,moći da se prijave i da dobiju pomoć u održivosti tog povratka ,tj.da mogu da steknu uslove da svojim projektima u oblasti poljoprivrede i zanatstva dođu do početnog kapitala i da krenu dalje kako bi  njihov opstanak ovdje bio stvaran“,istakao je Juričević.

U svim projektima Opština Derventa je aktivno učestvovala u skladu sa zahtjevima sekretarijata. „Lokalna zajednica je aktivno učestvovala  u provođenju ovakvih i sličnih projekata kroz pripremu urbanističko-tehničke dokumentacije i rješavanja svih pitanja koje je sekretarijat odnosno bivše ministarstvo  postavilo pred nas. Nadamo se da će tako biti i ubuduće, da su ljudi zadovoljni i da su napokon dobili ono za što su aplicirali. Mi ćemo i ubuduće da se maksimalno posvetimo tome da se  što brže rješava potrebna dokumentacija u okviru ovih projekata“, rekao je Jeftić,u izjavi  za medije.

Miroslav Jurakić iz Živinica jedan od korisnika kome su uručeni ključevi novoizgrađenog objekta. On danas živi i radi u Zagrebu  ali  je izrazio svoje zadovoljstvo novoizgrađenim objektom i  činjenicom da će moći da  se vrati na svoje predratno ognjište.