Uručena priznanja najboljim poljoprivrednim proizvođačima

lan-vel-socanica-3
Aug 27 2019

Proglašenjem najuspješnijih poljoprivrednih proizvođača sa područja opštine,u nedjelju je završena trodnevna Poljoprivredna  manifestacija u Velikoj Sočanici. Organizator manifestacije, koja je ove godine održana po četrnaesti put, je Udruženje poljoprivrednih proizvođača „Lan“ iz Velike Sočanice. Cilj manifestacije je da se pruži podrška vrijednim poljoprivrednicma  jer je sve više njih koji napuštaju selo i započinju druge poslove.

„Započeli smo ovu manifestaciju prije četrnaest godina  kada smo održali prvu izložbu muznih grla ali se smanjivao broj farmi i stanovnika uopšte pa smo u zadnje dvije godine nastavili tradiciju kroz nagrađivanje najuspješnijih poljoprivrednika. Proglasili smo najuspješnije proizvođače mlijeka, tovnih junadi, krmača prasilica,u oblasti pčelarstva,ovčarstva,peradarstva  i u proizvodnji kornišona.To su one grane koje su najzastupljenije u Derventi i  ti proizvođači budu subvencionisani svake godine zahvaljujući načelniku opštine“,rekao je Željko  Lazarević  iz UPP „Lan“ te naglasio da oko 150 kooperanata sa južnog dijela opštine kroz ovo Udruženje isporuči oko 200.000  tona mlijeka mjesečno.

Opština Derventa pruža svesrdnu podršku poljoprivrednim proizvođačima kroz podsticajna sredstva iz budžeta opštine. Manifestaciji je prisustvovao i zamjenik načelnika Siniša Jeftić koji je istakao da “opština raznim donacijama i subvencijama pomaže ovim vrijednim ljudima. Broj prisutnih na današnjoj manifestaciji govori u prilog tome. Lokalna zajednica podržava razvoj sela i poljoprivrede ulažući u putnu infrastrukturu i vodovode, a zajedno sa IFAD-om i korisnicima  sufinansirali  smo opremu i repromaterijal  za tri udruženja poljoprivrednih proizvođača. Na ovom području smo u zadnje vrijeme položili vodovod „Leksija“,obnovili put Provalija-Tri kruške,vrijedan oko 400.000 maraka i smatramo da je to pravi način za poboljšanje uslova i ostanak ljudi na seoskim područjima“,rekao je Jeftić.

Priznanja su uručena najuspješnijim poljoprivrednim proizvođačima i to: najveći mljekar je Rade Ćudić  iz Crnče, Drago Pećić je najveći uzgajivač krmača.Najveći broj pčelinjih društava ima Eminović Emir iz Dubočca ,ukupno 550, dok najveće površine pod plastenicima ima Goran Čokić. Najveći uzgajivač  junadi je Boro Popović iz Lupljanice, najuspješniji peradar je Zdravko Grozdanović iz Polja dok Dragan Kulaga iz Trstenaca ima najviše ovaca.Najveće zasađene površine kornišona su kod Bore Vujičića iz Detlaka.

U okviru manifestacije prvi i drugi dan su održane večeri izvorne muzike ,a treći dan organizovano je trakmičenje u tardicionalnim seoskim igrama.Manifestacija je završena tombolom i narodnim veseljem uz izvornu muziku.