U pojezni obilježen 4.jul-Dan borca

Pojezna
Jul 08 2019

Opštinska organizacija   SUBNOR-a  i  Mjesna zajednica Pojezna  organizovali su u subotu, pod pokroviteljstvom načelnika opštine ,proslavu 4.jula –Dana borca. Ovaj dan se obilježava u Pojezni  kao  sjećanje na mještane ovog sela koji su se  prvi počeli okupljati  početkom Drugog svjetskog rata  u borbi protiv fašizma. Mještani ovog sela su dali značajan doprinos  i za osbođenje Dervente i drugih dijelova Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Pored najvećeg spomenika posvećenog NOB-u na teritoriji Dervente,na mjestu gdje je 1941.godine formirana  partizanska jedinica, položeni su vijenci. Predsjednik  OO SUBNOR-a Derventa Borislav Preradović  je u svom obraćanju prisutnima rekao da Dan borca obilježavamo sa željom da ne zaboravimo sve one ljude koji su se borili za mir ali sa željom da se nikada više ne javi potreba za regrutovanjem novih boraca.“  Živimo u vremenu krhkog mira  jer svjetska situacija je takva da  nalaže  puni oprez. Mir i sloboda su nedjeljivi i oni moraju biti  pravedni. Na ovim balkanskim prostorima  mi imamo gorka iskustva kada je borba za mir u pitanju  i to nas obavezuje da stvarno iskreno i istrajno ulažemo napore da se on održi i da svako u njemu nađe potrebnu sigurnost i vjeru u budućnost“, rekao je Preradović. On je naglasio da je na području opštine obnovljeno pet spomenika  zahvaljujući podršci lokalne zajednice.Na području opštine su još tri preživjela učesnika NOR-a.

Načelnik opštine milorad Simić je istakao  da je 4.juli jedan od najznačajnijih datuma iz istorije bivše Jugoslavije. „Pojezna je bila prepoznatljiva na širem prostoru bivše Jugoslavije. Moja je obaveza, kao načelnika ali i kao predsjednika OO  SNSD , koji je usvojio deklaraciju o njegovanju tekovina NOR-a, da se ovaj datum obilježi ovdje svake godine. Drago  mi je da je ovoliki broj ljudi došao ,da poštuju  tekovine onih koji su se borili za slobodu i za to dali svoje živote i to treba njegovati“, rekao je načelnik Simić.

Vijence su položili  načelnik opštine , OO SUBNOR-a, Udruženje Josip Broz Tito, delegacija Mjesne zajednice Pojezna  te drugi gosti.