Svečano proslavljen 28.avgust- Dan opštine

SVEČANA SJEDNICA
Aug 29 2019

Proslava Dana opštine i krsne slave Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice –Velike Gospojine započela je liturgijom u Sabornom hramu. Po završetku liturgije uslijedila je litija ulicom grada do Centralnog spomen  obilježja  gdje je sveštenstvo Crkvene opštine Derventa služilo parastos za 608 poginulih boraca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. U znak sjećanja na njih vijence su položili načelnik opštine, delegacija Skupštine opštine, gradonačelnik Pinerola Luka Salvai ,te delegacije grupe „Arkobaleno“ iz bratskog Pinerola, udruženja proisteklih iz proteklog rata, OO SUBNOR-a, Policijske stanice Derventa i  političkih partija .

Svečanoj sjednici, koja je održana u Centru za kulturu, prisustvovala je i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar poljoprivrede ,šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić,ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić, poslanik SNSD u Narodnoj skupštini Igor Žunić,poslanik SNSD u Parlamentarnoj skupštini BiH Sredoje Nović,gradonačelnik bratskog grada Pinerola Luka Salvai te načelnici opština Brod Ilija Jovičić i Prnjavora Darko Tomaš  i drugi predstavnici republičkih organa i institucija  i susjednih opština. Praznik je bio prilika da se  sumiraju rezultati rada između dvije Gospojine i predstave planovi za naredni period.                                                                                Derventa i dalje ide krupnim koracima naprijed  i po riječima predsjednika Cvijanović danas je to uspješna , organizovana i stabilna lokalna zajednica koja je mnogo napora uložila u institucije lokalne vlasti da bi se u Derventi napravio dobar ambijent,sa značajnom poslovnom inicijativom i velikim brojem privrednih subjekata.

„Utoliko je ovo značajnije ako znamo koliko je Derventa stradala i imala žrtava u proteklom ratu.Sa opštinom Derventa smo oduvijek imali dobru saradnju.U proteklom periodu republička vlast je ovdje uložila  blizu  60 miliona maraka podržavajući sve one važne projekte koji su prioritetni za građane Dervente,a koje su nam ispostavljale lokalne vlasti. U prošloj godini smo ovdje  uložili milion maraka.Kao predsjednik Republike Srpske trudim se da podržim sve dobre inicijative,od sportskih terena, vrtića  i svih onih potreba koje su važne za razvoj  zajednice. Zadovoljstvo je da Derventa ide krupnim koracima naprijed  i ako proslavljate stogodišnjice  onda to pokazuje da ovdje ima nešto što je tradicija i da ovdje postoji kontinuitet bez obzirana teška vremena koja su  nekad pokidala taj cjelokupan razvoj“, rekla je predsjednik Cvijanović.Ona je istakla da Derventa ima sve predispozicije da dobije status grada.

Načelnik opštine Milorad Simić je izrazio zadovoljstvo rezultatima koje je postigla opština i dalje zadržala trend razvoja.“Ovo je veliki dan za Derventu i njene građane.Nosimo krst tuge iz proteklog rata ,ali i zadovoljstvo da smo se izdigli kao feniks iz pepela i dobro iskoračili  te s ponosom mogu reći da smo danas u samom vrhu Republike Srpske po mnogo parametara. Ovo nam je samo start da idemo naprijed, zapošljavamo.Imamo imidž da izvozimo, da privlačimo strani kapital,da svoju infrastrukturu prilagođavamo potrebama naših privrednika jer u Derventi je danas 824 privredna subjekta i to je kapacitet za respektovanje. Rezultati govore svoje,a teško ko može da nas dostigne kada kažem da smo dobili pozitivna revizorska mišljenja i prva smo i jedina opština koja je to dobila, imamo malo kreditno zaduženje, ulažemo u kapitalne projekte“,rekao je ,između ostalog, načelnik  i svim  građanima  čestitao Dan opštine.

Predsjednik Skupštine opštine Marijan Kljajić je takođe uputio čestitke svim građanima i  u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo radom Skupštine i odnosima u njoj.“Skupština opštine Derventa je u svom radu nailazila na mnogobrojne izazove,donosila teške odluke ,raspravljala o važnim temama ali nikada nismo izašli  van zakonom definisanih okvira.Svi mi koji učestvujemo u radu Skupštine možemo  da budemo ponosni na atmosferu i ambijent u kojem radimo.To da imamo ponekad različita mišljenja je sasvim normalno.Ne ometamo niti usporavamo procese važne za građane, privrednike i različite organizacije.Tako radeći Skupština je dala svoj puni doprinos stvaranju pozitivnog ukupnog ambijenta,koji je važan osnov za svaku vrstu napretka i razvoja“,rekao je Kljajić.

Prisutnima se obratio i načelnik bratskog grada Pinerolo  Luka Salvai koji je prenio čestitke građanima i rukovodstvu opštine.“Dragi prijatelji, prije sedam godina sam bio prvi put u Derventi kao delegat Skupštine opštine Pinerolo. Danas sam vidio mnogo ljepši i sređeniji grad i moje čestitke rukovodstvu opštine .Vidim grad koji sa izuzetnom hrabrošću i nadom gleda u budućnost,grad koji je postao primjer za cijelu Republiku Srpsku“, istakao je u svom obraćanju Salvai.

Svečan sjednica Skupštine opštine je bila prilika da se dodijele priznanja. Najveće opštinsko priznanje Velikogospojinska povelja sa zlatnim grbom dodijeljeno  je Javnoj ustanovi Stručna i tehnička škola u Derventi, dok je zahvalnica dodijeljena profesoru srpskog jezika i književnosti u penziji Jovanu Babiću.Povelja sa zlatnim grbom opštine o proglašenju za počasnog građanina opštine Derventa dodijeljena je Rihardu Aueru ,direktoru privrednog društva „Digital elektronik“ iz Austrije.

Čestitke rukovodstvu i građanima Dervente uputili su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović,predsjednik Vlade RS Radovan Višković,mitropolit Porfirije, episkop Fotije ,potpredsjednik RS Josip Jerković, ministri Lejla Rešić, Petar  Đokić, Neđo Trninić,Duško Milunović te drugi republički zvaničnici i načelnici opština.