Promovisana knjiga “Kvalitet predškolskog kurikuluma i cjelovit razvoj djeteta”

гоцина кнјига,jpg
Jul 01 2021

Knjiga  „Kvalitet predškolskog kurikuluma i cjelovit razvoj djeteta“,autora Gordane Simić promovisana je sinoć u Narodnoj biblioteci „Branko Radičević“. Knjiga je stručnog karaktera i nastala je kao rezultat jednogodišnjeg istraživanja autorke u okviru magistarskog rada na Filozofskom fakultetu u Banjaluci i ima za cilj unapređenje obrazovanja najmlađih.

„.Knjiga je urađena kako bi se unaprijedio kvalitet samog predškolskog vaspitanja  i obrazovanja .Ovo je moj skromni doprinos  predškolskom vaspitanju i obrazovanju. Drago mi je da sam podršku dobila od lokalne zajednice odnosno gradonačelnika , Ministarstva prosvjete i kulture RS i od mog mentora  i recenzenta  knjige prof. Tamare Pribišev  Beleslin kao i od Republičkog pedagoškog zavoda . Posebno mi je drago da je inicijator promocije i izdavač knjige Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske. Pojam kurikulum, iako ga je najjednostavnije definisati kao predškolski program, je ipak širi pojam koji uključuje sve što spada u predškolsko  vaspitanje ,od materijalnog do kadrovskih indikatora“, rekla je Simićeva. Ovo je njena druga knjiga jer je već ranije objavila „Moj vrtić i ja“,takođe stručnog karaktera.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Bojan Đenić je istakao da ova ustanova u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS i Republičkim pedagoškim zavodom već godinama aktivno učestvuje u predškolskom obrazovnom i vaspitnom  sistemu.Počelo je to 2014.godine objavom didaktičke igre „Igrom kroz Srpsku“ i nastavljeno objavljivanjem raznih edukativnih i memori- igara za što su dobili značajna priznanja Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

„Posebno smo ponosni na dvije predškolske publikacije, „Predškolsku radilicu“ namijenjenu za djecu koja pohađaju program pripreme za školu, znači koja nisu pohađala redovne predškolske aktivnosti, a druga je  „Moja predškolska knjiga“ koja je namijenjena djeci uzrasta 5 ili 6 godina  koja su pohađala redovne predškolske aktivnosti. Knjiga „Kvalitet predškolskog kurikuluma i cjelovit razvoj djeteta“ je dobila veoma visoke ocjene  naših recenzenata  i upravo sam zbog toga ubijeđen da će ova knjiga biti od velike koristi svima onima koji se bave proučavanjem predškolskog  vaspitnog sistema“, rekao je Đenić.

Jedan od recenzenata knjige Nataša Cvijanović, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje ,je istakla da je važno da knjiga dolazi iz ruku praktičara.

„Ovakvi radovi doprinose unapređenju kvaliteta cjelokupnog sistema vaspitanja i obrazovanja .Veoma je značajno  i to što se povećava  fundus stručne literature radovima domaćih autora,a ne samo autora iz Srbije“, naglasila je Cvijanovićeva.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić je pružio punu podršku objavi knjige kao stručnom radu u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja te istakao da se stručna literatura izdaje rjeđe od proznih i djela poezije.

„Sve je manje pisane riječi i sve se manje čita,a sve je više korišćenje telefona što smatram da nije dobro.Ovakvi projketi nailaze na moju punu podršku i podršku gradske uprave“, rekao je Simić.