Preduzeće “Eko-Bosanska Posavina” počelo prvu berbu lješnika

berba lješnika 025
Sep 21 2020

Zvaničnom otvorenju  prve berbe lješnika  preduzeća „Eko-Bosanska Posavina“na plantažama u Kulini prisustvovao je načelnik opštine Milorad Simić sa saradnicima. Ovom prilikom predstavljen je cjelokupni proces berbe lješnika te novo postrojenje koje je namijenjeno za prečišćavanje i sušenje lješnika odakle se proizvod distribuira dalje.

Direktor  preduzeća  Pero Matić kaže da je ovo preduzeće osnovano 2007.godine  i da se primarno bavi ratarstvom te da obrađuju 1.750 hektara  površina na kojima su zasađene žitarice i uljarice. Zaposleno je 50 stalnih radnika, a u toku sezonskih radova zapošljavaju i sezonske radnike.

„Pod zasadom lješnika imamo oko 175 hektara , različitog uzrasta ,a prve parcele zasađene su prije sedam godina  pa jedan dio zasada ove godine daje puni rod“, rekao je Matić  i istakao da kao poljoprivredno dobro vrše i usluge  obrade,zasada i održavanja plantaže lješnika te da imaju oko 70 hektara ove kulture koju oni obrađuju ,a vlasništvo su njihovih kooperanata. Istakao je da je planirana nabavka pogona za kalibriranje i krckanje sa povećanjem prinosa lješnika.

Tehnolog Branislav Čokić  kaže da su sedmogodišnji zasadi,koji sada daju plodove, zasađeni na površini od oko 20 hektara   ali da isto toliko ima  i šestogodišnjih zasada.

„Ti zasadi su na početku svog  perioda rodnosti i na njima očekujemo prinose između hiljadu i hiljadu i po kilograma na petsto sadnica, odnosno od petsto do hiljadu kilograma za šestogodišnje zasade. Nabavili smo mašinu za prijem, prečišćavanje i sušenje  te skladištenje našeg konačnog proizvoda,lješnika u ljusci, kojeg prodajemo preduzeću“Orahovica“, rekao je Čokić. On je naglasio da Derventa i Posavina imaju dobre uslove za razvoj ove kulture i da  se trenutno na području opštine nalazi 270 hektara površina zasađenih ovom kulturom.

Prilikom posjete plantaži u Velikoj Bukovici predstavljena je i rasadnik lješnika.

„Imamo matičnjak, što znači da sami uzgajamo sadnice  ali imamo i dio za kooperante i prodaju. Kapacitet matičnjaka je 60 hiljada sadnica godišnje. Kooperantima nudimo sadnice,savjetovanje i operativne usluge i otkup koji nudimo i proizvođačima koji nisu naši kooperanti. Na našim zasadima dominira rimska sorta dok je pomoćna sorta istarski“, ističe Čokić. On je istakao da plasman lješnika nije problem ali datrenutno problem predstavljaju nedovoljne količine ovog orašastog proizvoda za dalji  plasman.

Poslije obilaska plantaža načelnik Simić je izrazio zadovoljstvo što se istrajalo u ovako mukotrpnom i dugotrajnom procesu.

„Ova vrsta proizvodnje zahtijeva velika ulaganja i mnogo strpljenja  da se dočeka isplativost i dobit“, istakao je načelnik Simić i dodao da je od početka vjerovao u uspjeh preduzeća i ljudi koji su pokrenuli sav ovaj posao sa lješnikom koji je posao budućnosti te poručio da  proizvođači lješnika imaju punu podršku lokalne uprave.

“Zadovoljstvo je posjetiti nešto što je ozbiljna sadašnjost i što će biti ozbiljna budućnost.Dobar su oslonac za kooperante,organizovan posao koji dobro funkcioniše i u kojem su radnici zadovoljni .Prije sedam godina smo u Pravilnik o podsticajima uveli i lješnik,a ovu priču podržalo je i Ministarstvo poljoprivrede”, rekao je načelnik.

Ovom prilikom je načelnik je obišao i društveni dom u Kulini za čije je unutrašnje uređenje i opština izdvojila sredstva.

U obilasku su bili i narodni poslanik  Igor Žunić, zamjenik načelnika Siniša Jeftić,predsjednik Skupštine opštine Marijan Kljajić i načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Slaven Pašalić.