Представљен нови пројекат ИФАД-а

PROJEKTI IFAD
Jan 24 2020

Представници Јединице за координацију пољопривредних пројеката при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске  разговарали су јуче са руководством општине о могућностима наставка сарадње са  Међународним фондом за пољопривредни развој (ИФАД). Уз  суфинансирање  општине  и удружења,у протеклој години  је на подручју општине реализовано неколико пројеката  са ИФАД-ом.

Састанку су присуствовали и представници  два удружења пчелара са подручја општине,Пољопривредне задруге „Агропосавина фарм“ и  удружења  воћара .Разговарано је о подршци коју овај фонд пружа кроз пројекат  развоја  конкурентности  у руралним подручјима, о чему су присутне упознали Драган Вучковић ,пројект менаџер и  Слађана  Берић Товирац ,консултант на пројекту  истичући да их радује чињеница да у Дервенти постоји велико интересовање за пројекте ИФАД-а.

„Пројекат је намијењен свима онима који немају потребна средстава. Овај пројекат се од претходног  разликује по томе што је потребно да се уради бизнис план и што ће се пратити реализација активности предвиђених планом. Пољопривредницима и пчеларима савјетујемо да се удруже јер ће на тај начин њихови пројекти  лакше да прођу. Акценат се ставља на формирање кластера којим  ће се омогућити бржи излазак на тржиште и бољи пласман производ“, рекао је Вучковић .

Пројекат ће се већим дијелом  финансирати  из средстава  ИФАД-а ,уз суфинансирање општине и  удружења пољопривредних произвођача. Удружења и задруге могу на пројекат аплицирати путем  бизнис плана.     Пчеларска  удужења „Златна пчела“ и „Липа“ су направили заједнички бизнис план којим ће се кандидовати за  средства . План има три компоненте : почетнички пакет, набавку  опреме  и инфраструктуру односно изградњу једног репрезентативног објекта у којем би се налазила линија за паковање и продајни објекат те одржавале едукације пчелара. Укупно планирана средства за реализацију су 636 хиљада марака.

Задруга „Агропосавина фарм“  ће се кандидовати са пројектом који се односи  на воћарску и повртларску производњу. „Циљ нам је да окупимо што већи број произвођача,а већ добрим дијелом имамо искуства кроз пројекат који проводимо у сарадњи са задругом из Грачанице,а највише се односи на производњу паприке јер имамо тржиште и циљ је да ту окупимо што више произвођача. Сам пројекат мора да буде од интереса за ширу друштвену заједницу и настојаћемо да до краја фебруара наш пројекат буде на разматрању ,с обзиром да већ иде вријеме за садњу“,рекао је директор задруге Рајко Кулага.

У значају кластера и предностима које доноси удруживање говорио је Вид Ракић, предсједник Скупштине кластера  добојске  регије „Пољокласт“.