Povodom Dana opštine uručena Zahvalnica profesoru Jovanu Babiću

Dan opštine 361
Aug 30 2019

Zbog dugogodišnjeg predanog rada u oblasti obrazovanja ,njegovanja i očuvanja srpskog jezika i književnosti  ,a povodom Dana opštine, profesoru u penziji Jovanu Babiću dodijeljena je Zahvalnica.

Zahvalnica su mu ,na svečanoj sjednici Skupštine opštine, uručili načelnik opštine Milorad Simić i predsjednik Skupštine opštine Marijan  Kljajić.

Zahvaljujući se na dodijeljenom priznanju profesor Babić je, u obraćanju prisutnima na svečanoj sjednici, rekao:“Ovo priznanje doživljavam kao krunu svog vaspitnog –obrazovnog i  pedagoškog rada i svog zalaganja za unapređenje jezičke i književne kulture u našoj sredini. Ova nagrada je ujedno i potvrda da sam bio na dobrom putu u svojoj višedecenijskoj prosvjetnoj aktivnosti. Da bi čovjek ostvario rezultate  u svom poslu neophodno je da voli svoj posao,a meni nikad nije nedostajalo ljubavi za moju struku. Međutim ,potrebno je i mnogo predanog služenja svom zvanju  i svojoj okolini za opšte dobro.Kada se čovjek jednom zarazi svojom prosvjetnom strukom,on uvijek  nastoji da bude koristan svojoj okolini  i zajednici u kojoj živi“,rekao je Babić i istakao da se i danas ponekad lati pera i napiše  poneku kolumnu da bi prenio svoje znanje  i doprinio očuvanju srpskog jezika i čirilice.

Profesor Babić je 1972. završio Filozofski fakultet u Beogradu .Cijeli svoj radni vijek proveo je u derventskim školama,radeći neposredno sa učenicima.Sa velikom energijom i entuzijazmom ,brojnim generacijama derventskih srednjoškolaca usađivao je ljubav prema maternjem jeziku.Povremeno je pisao recenzije za udžbenike iz oblasti književnosti i literarne priloge svojih učenika i sugrađana.Iako ga je penzionisanje udaljilo od učenika i učionice, on  je nastavio da predano i sa velikim elanom  podstiče sve oko sebe da čuvaju i njeguju srpski jezik,da ukazuje na najčešće greške  koje se čine prilikom izgovaranja i pisanja pa su njegove kolumne o aktuelnoj jezičkoj problematici ,rado čitani redovi na stranicama „Derventskog lista“.