Podrška radu javnih ustanova

IMG_7434
Mar 29 2019

Na dnevnom redu 26. sjednice Skupštine opštine ,koja je održana juče, bili su godišnji izvještaji o poslovanju  i godišnji obračuni  javnih ustanova u 2018.godini. Sedam javnih ustanova i to Dom zdravlja, Centar za kulturu, JPU „Trol“,Centar za socijalni rad,Sportsko-kulturni centar,Narodna biblioteka „Branko Radičević“ i Gerontološki centar dobili su potrebnu podršku odbornika dok nije podržan izvještaj Turističke organizacije Derventa.

„Drago mi je da su odbornici podržali i prepoznali dobar rad i da su velikom većinom ,24 odbornika su bila „za“ od 26 prisutnih, dali ustanovama i Derventskom listu  potrebnu podršku.Podršku nije dobila Turistička organizacija i kada bih bio u prilici da glasam i ja bih dao nisku ocjenu.Jedan od zadataka u narednom  periodu je da izvršimo neke zahvate u smislu dalje rekonstrukcije ove ustanove ili  da predložimo Skupštini da tu ustanovu pretvorimo u jedan referat u okviru Odjeljenja za društvene djelatnosti. Jedna ovakva diskusija o radu ustanova i podrška su svakako za pohvalu“, rekao je novinarima  načelnik Simić.

Kada je riječ o programu radu i finansijskom  planu za 2019. godinu svih osam javnih ustanova je dobilo podršku odbornika.Ipak, najveća rasprava je vođena oko poslovanja „Doma zdravlja“ gdje je centralna tema bila derventsko porodilište. Direktor ove ustanove dr Mirko Šaran je istakao da od zatvaranja porodilišta,od oktobra 2018. godine, pokušavaju da se izbore za porodilište pa su već poslali jedno lice na specijalizaciju za anesteziologa,a urađen je i određeni dio radova u porodilištu.

„Čekali smo nekakav kompromis od strane Ministarstva zdravlja da se izmijeni novi pravilnik koji je pa skoro nemoguća misija u praksi.Za njegovo ispunjenje nama treba minimum pet godina, treba nam jedan anesteziolog, treba nam transfuzija koja tamo nije spomenuta jer bez krvi operaciona sala ne ide, trebaju nam instrumentarke i još puno toga.Definitivno, ako ne bude izmjene pravilnika ,nema porodilišta sigurno sljedećih pet godina. Ako dođe do nekog kompromisa ,onda je sve moguće“,istakao je direktor Šaran i naglasio da će nadležni u derventskom i prnjavorskom porodilištu pokušati da uvjere nadležno ministrstvo  da se nađe neko prelazno rješenje.

U funkciji Skupštine javnog preduzeća „Derventski list i Radio Derventa“, Skupština je razmotrila izvještaj o radu ovog preduzeća u 2018.godini i program rada i poslovanja u 2019.godini i dala im podršku.