Otvorena izložba o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću

Milutinović
Oct 01 2019

Izložba 28 ilustrativnih panoa o životu i dostignućima srpskog naučnika Milutina Milankovića otvorena je juče u Centru za kulturu u Derventi. Izložbu je priredilo Udruženje inovatora Republike Srpske, u saradnji sa Vladom RS, Opštinom Derventa i Centrom za kulturu Derventa, a povodom 140 godina od rođenja ovog velikana nauke.

  Generalni sekretar Saveza inovatora Republike Srpske Ljubiša Pašić rekao je da je izložba postavljena kako bi se, prvenstveno mladi, bolje upoznali o otkrićima ovog srpskog naučnika, te bili motivisani da se i sami bave naukom.

“Do sada smo imali obilježavanje jubileja Nikole Tesle i Mihajla Pupina, a sada smo na obilježavanju 140 godina od rođenja Milankovića. Za ovu godinu odredili smo 25 gradova za prezentaciju izložbe”, rekao je Pašić i dodao da Srbi malo znaju o Milankoviću, na čemu treba raditi, jer jedan takav naučnik zaslužuje da se o njemu više govori i uči.

“Naše generacije bi trebalo obrazovati i vaspitavati prema uzorima kakvi su bili velikani Tesla, Pupin, Milanković – koji simbolišu najviše vrijednosti civilizacije”, dodao je Pašić.

Direktor Centra za kulturu Jelenko Živković je izložbu proglasio otvorenom.

Milutin Milanković rođen je 1879. godine u Dalju u Hrvatskoj.“Putnik kroz vasionu i vijekove“,građevinski inžinjer i doktor tehničkih nauka,profesor beogradskog univerziteta i potpredsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti,član Akademije nauka u Haleu, tvorac nove metodologije u klimatologiji i otac klimatskog modeliranja,autor najpreciznijeg astronomskog kalendara i neimar mnogih značajnih građevinskih objekata u svijetu i Srbiji, od kojih treba spomenuti njegovo aktivno učešće u izgradnji aerodroma u Skoplju, Beogradu, Zagrebu, Mostaru i Dubrovniku.

Milanković je kao autor ili koautor registrovao osam patenata, koje je od 1905. do 1933. podnosio u različitim zemljama. Sva otkrića osmislio je u Beogradu, gdje je i umro 12.decembra 1958. godine.

Izložba će biti otvorena do 7. oktobra.