Osvještan živopis hrama Svih Svetih u Lužanima Bosanskim

fotije-u-derventi
Mar 12 2019

Služenjem svete arhijerejske liturgije , koju je predvodio Njegovo Preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, u nedjelju je,u prisustvu mnogobrojnih vjernika ,osvještan  živopis u crkvi Svih Svetih u Lužanima Bosanskim.“Likovi  svetitelja su tu ,braćo i sestre, da nam pomažu i da nam pokažu put kojim treba da idemo“, rekao je episkop Fotije.

Radovi na živopisu su trajali oko godinu dana, vrijednost živopisa je 45 hiljada maraka , a veličina 304 metra kvadratna.“Danas ,na poklade kada se pripremamo za vaskršnji post ,episkop Fotije je osvještao živopis.To mnogo znači našem narodu ovdje .Koristim priliku da se svim vjernicima parohije i onima koji su u dijaspori iskreno zahvalim ,jer bez njihovih priloga ovo sigurno ne bismo završili“,istakao je protojerej  stavrofor Dragan Zarić.

Crkva je živopisana  u vizantijsko –grčkom stilu ,a živopis je radio Teodor Kesić iz Beograda koji je istakao da je Isus Hrist centralni motiv u  crkvi .“Uspešno smo uspeli da prenesemo čisto grčku Vizantiju ovde u Lužane. Koristio sam u svom radu isključivo reprodukcije starih majstora“, rekao je Kesić novinarima.

U maju 1992. godine ovaj hram je srušila hrvatska vojska ,a nova crkva je  građena od 2001.do 2005.godine.Temelji nove crkve osveštani su  u junu 2001. dok je hram osveštan u julu 2005.godine