Opštinska boračka organizacija proslavila krsnu slavu

krsna slava boračke 030
Nov 09 2018

Opštinska boračka organizacija Derventa proslavila je svoju krsnu slavu Svetog velikomučenika Dimitrija –Mitrovdan.

Svečanost je počela tradicionalnim osvećenjem slavskog žita i lomljenjem  slavskog kolača , u prisustvu mnogobrojnih zvanica i gostiju.Za stvaranje Republike Srpske svoje živote je  dalo 608 boraca  sa područja opštine. „Ovo prilika da se prisjetimo svih onih koji su dali svoje živote i dijelove svojih tijela za stvaranje Republike Srpske i da im odamo dužnu počast“,rekao je Boro Dobrilović, predsjednik OBO Dervente i svim borcima  opštine  i Republike Srpske čestitao  krsnu slavu.

Čestitke je uputio i Ljubomir Obradović, general u penziji je, koji je  svim  borcima Republike Srpske poželio dug život i dobro zdravlje.“ Danas bih poručio svima da svojim ponašanjem, tolerantnošću i uvažavanjem svih  učine da Republika Srpska bude jedinstven prostor u pogledu nacionalnih i entitetskih interesa  da ne bi drugačijim ponašanjem, mržnjom i razjedinjenošću  obezvrijedili  25 hiljada života koji su dati za stvaranje Republike Srpske“, rekao je Obradović.

„Danas je prilika da se prisjetimo svih kojih nema,a zahvaljujući njima šaljemo poruku iz Dervente da činimo sve da ne obrukamo njihovu žrtvu. Derventa ima osnova da se ponosi  i to je satisfakcija  svakoj mladosti koje danas nema sa nama, ali im kažemo hvala i slava im. Ne smijemo zanemariti ni njih koji su dali svoje živote ,ni one koji su dali dijelove svoga tijela ali ni porodice poginulih“, rekao je načelnik opštine Milorad Simić.

Na području opštine kategorizovano je ukupno 4.065 boraca, od čega su njih  1.328  borci prve i druge kategorije,  koji borački dodatak primaju na mjesečnom nivou dok njih oko hiljadu  prima dodatak na godišnjem nivou. Takođe, na području opštine živi nešto manje od 800 ratnih vojnih invalida i 440 članova porodica poginulih boraca koji primaju nadoknade u vidu ličnih i porodičnih invalidnina.Odlikovano je 48 živih boraca i nekoliko desetina članova porodica odlikovanih boraca koji takođe primaju nadoknade iz budžeta Republike Srpske.

Pošto su u Boračkoj organizaciji Republike Srpske raspisani  izbori ,predsjednik Predsjedništva OBO Derventa Čedo Vujičić  je pozvao sve članove  Opštinske boračke organizacije da se uključe u izbornu aktivnost .“ Pozivam sve članove  da se uključe u izbornu aktivnost kako bismo  izabrali najbolje među nama koji će znati  da odgovore izazovima budućeg vremena , kojih  je u okviru boračko-invalidske zaštite zaista mnogo i koji su zaista krupni bez obzira na činjenicu što je od rata proteklo više od dvadeset godina“, istakao je Vujičić i svim borcima čestitao slavu.

Aktuelnim rukovodstvima boračkih organizacija  na svim nivoima istekao je mandat  pa je skupština ove organizacije raspisala izbore na kojima će biti biran novi predsjednik BORS-a i predsjednici mjesnih i opštinskih organizacija te rukovodstvo Odbora RVI i porodica poginulih i zarobljenih boraca. Rok za provođenje izbora u mjesnim organizacijama je 31. mart  2019. godine. Svaka opštinska organizacija , pa tako i derventska, trebalo bi da donese svoju odluku kojom definiše broj i strukturu članova Skupštine, broj i strukturu članova odbora i operativni plan aktivnosti.