Održani izbori u mjesnim zajednicama

индекс 5
Oct 08 2019

Opštinska izborna komisija Derventa je danas ,8.oktobra 2019.godine, potvrdila rezultate izbora za članove savjeta 40 mjesnih zajednica koji su održani nedelju, 6. oktobra 2019. Godine. Da bi bio izabran savjet mjesne zajednice,u skladu sa Statutom opštine i Odlukom o mjesnim zajednicama na području opštine Derventa,  potrebno je da u mjesnim zajednicama koje imaju do hiljadu birača na izborima  glasa 30 građana koji biraju savjet od  pet članova dok je u mjesnim zajednicama koje imaju od hiljadu do tri hiljade birača potrebno da glasa pedeset građana koji biraju savjet od sedam članova.

Na izbore u 40 mjesnih zajednica je izašlo ukupno 1931 birač od ukupno 31.004 birača koliko se nalazilo na biračkim spiskovima za 40 mjesnih zajednica. Izbori su uspješno sprovedeni u 37 mjesnih zajednica u kojima je izašao dovoljan broj birača da bi bili izabrani članovi savjeta, a u mjesnim zajednicama Bijelo Brdo, Kalenderovci Gornji i Lug nije izašao dovoljan broj birača da bi bili izabrani članovi savjeta. Za ove mjesne zajednice će, u skladu sa Uputstvom o organizovanju i sprovođenju izbora za članove savjeta mjesne zajednice, izbori biti ponovljeni  u roku od 15 dana.

            Najveći odziv birača je bio u Mjesnoj zajednici Crnča u kojoj je izašlo 137  birača, koji su birali pet članova savjeta od ponuđenih deset  kandidata. Birači u Mjenoj zajednici Polje su birali pet članova savjeta od ponuđenih osam kandidata i birači u MZ Trstenci su birali pet članova savjeta od ponuđenih šest kandidata, dok je u ostalim mjesnim zajednicama bila istaknuta samo po jedna kandidatska lista. U odnosu na broj birača na biračkom spisku, procentualno je najveći izlazak bio u Mjesnoj zajednici Donji Višnjik u kojoj je izašlo 36,71%, u Mjesnoj zajednici Lužani Novi je izašlo 33,79 %, MZ Kuljenovci 32,09 %, u MZ Rapćani 27,27 % i u MZ Lužani 20,08 %. Procentualno je najmanji izlazak u gradskim mjesnim zajednicama.U nedelju, 13. oktobra 2019.godine će komisija sazvati izabrane savjete radi održavanja konstitutivnih sjednica, podjele uvjerenja i izbora predsjednika savjeta mjesnih zajednica.