Održana promocija knjige “Ukoričene godine”Nenada Simića

IMG_8653
May 17 2019
 U centru za kulturu u Derventi sinoć je predstavljena knjiga „Ukoričene godine“ derventskog novinara Nenada Simića i obilježen njegov jubilej 18 godina novinarskog rada.

Simić kaže da je  knjiga je nastala kao plod višegodišnjeg novinarskog rada i želje da još jedanput pomene ljude sa kojima se rado sretao kao i događaje na kojima je  prisustvovao, na način da o onome što je pisao u raznim novinama sakupi i ponovo objavi u obliku knjižnog trajanja.„Tim činom nastojim da produžim vijek postojanja svojim junacima navedenim u knjizi i da im se još jednom zahvalim što su ukazali čast da njihove priče iz života i rada predstavim javnosti. Mnogi od tih junaka su na svojstven način govorili o životu, iskušenjima, uspjesima, svjedočenjima o raznim događajima“ kaže Simić.

Autor je ”Ukoričene godine” podijelio  u nekoliko poglavlja: Ljudi pričaju, Iz sela i grada, Vjerski život, Iz drugih krajeva, Neobične pojave, Sjećanje i zahvalnosti.„Oko 400 fotografija i na desetine izvornih novinskih članaka darujem svojoj i generacijama budućih zaljubljenika u život. Ukoričene godine su samo početak nekih drugih, novih godina u kojima će ponovo da se pronađe osoba željna da što više objavi o svom zavičaju, rodnom kraju, sredini u kojoj je sa ljudima dijelila dobro i nedaće kada naiđu“, istako je Simić.

Na promomociji su govorili recenzenti knjige protojerej stavrofor Željko Teofilović i književnik Ranko Preradović.Teofilović u recenziji ističe da „Ukoričene godine“ treba pročitati, imati i čuvati, ali i ostaviti da požute njeni listovi i da generacijama koje tek dolaze tekstovi budu sjećanje na prošlost.

Književnik Ranko Preradović je rekao da je velika vrlina objavljene knjige koja služi „ ovovremenu“ i da će te upotpuniti svoju funkciju u vremenu koje dolazi.„ Zaista je prelijepo vidjeti punu salu na promociji knjige, vjerujem da je to Simić svojim radom zaslužio i da će nastaviti  uspješno daljnji rad. Riječ je o mladom i ambicioznom stvaraocu ove vrste“, rekao je Preradović.

O višegodišnjoj saradnji sa autorom i čestitke na objavljnoj knjizi i obilježavanju jubileja  izrazili su načelnik opštine Brod Ilija Jovičić, predsjednik Skupštine opštine Derventa Marijan Kljajić, predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Derventa Dragan Kainović, predsjednik Boračke organizacije Brod Zoran Vidić, zatim  zastupljeni u knjizi Marinko Dumonić i Vesna Jungić, te derventski književnik i novinar Savko Pećić.

Predstavljanju knjige prisustvovali su sveštenici Srpske pravoslavne crkve, književnici i novinari, te predstavnici javnog i političkog života iz Dervente i opština Posavine. Svečanost je svojim nastupom uveličala i pjevačka grupa KUDM „Bosiljak“ iz Dervente.

Simić je aktuelni predsjednik SKK “Vihor” Derventa, a osnovač je i vlasnik regionalnog portala i novina Posavske novosti, sa sjedištem u Derventi. 

Knjiga je objavljena u izdanju Srpskog književnog kluba „Vihor“ Derventa i Književne zajednice „Vaso Pelagić“ Banja Luka.