Održan drugi Sajam tradicionalnih proizvoda

BANSKI DVOR 262
Nov 05 2019

Udruženje pčelara „Lipa“ iz Dervente organizovalo je protekle subote,pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, drugi regionalni Sajam proizvoda i usluga iz ruralnog područja  „Biodar“, koji je okupio 12 izlagača iz Modriče,Šamca, Broda i Dervente. Sajam je posjetio i načelnik opštine Milorad Simić.

„Riječ je o manifestaciji koja ima za cilj da promoviše tradicionalne proizvode,ekoproizvode, med i pčelinje proizvode,zdravu hranu,ljekovito bilje,domaću rakiju,rukotvorine,suvenire i ostale proizvode kućne radinosti. Takođe,cilj nam je i da podignemo nivo svijesti kod potrošača da kupuju prirodne i zdrave proizvode. Zahvalnost dugujemo Ministarstvu poljoprivrede koje je pomoglo i podržalo današnju manifestaciju“,rekao je Dušan Pijetlović, predsjednik Udruženja „Lipa“.

 Goran Merćep, član udruženja “Lipa” istakao je da ovakve manifestacije afirmišu rad pčelara i omogućavaju predstavljanje kvalitetnih autohtonih proizvoda domaćim kupcima, što je najbolje rješenje i za naše proizvođače i za potrošače.Iz naših košnica nije izašlo ništa što ne valja, već samo kvalitetni i ljekoviti proizvodi i najgore rješenje je da se takvi naši proizvodi izvoze na strana tržišta, a da mi uvozimo nekvalitetne stvari“, rekao je Merčep.On je ovom prilikom skrenuo pažnju na težak položaj pčelarstva i pčelara koji su danas praktično zaslužni za opstanak pčela koje  sve više postaju ugrožena vrsta.  Načelnik Odjeljena za privredu i društvene djelatnosti Slaven Pašalić istakao je da opština pruža podršku poljoprivrednicima, pa tako i pčelarima.

„Za podsticaje poljoprivredi izdvaja se 350.000 maraka godišnje, a pčelari se podstiču po 4 KM po košnici za sve one koji imaju više od 50 društava. Takođe, dva derventska udruženja podržali smo u veoma vrijednim IFAD-ovim projektima kroz koje je nabavljena oprema za rad“, istakao je Pašalić i izrazio nadu da će ova manifestacija da postane tradicionalna.

Ovakve manifestacije su veoma značajne ,kako ističu učesnici, ne samo zbog prodaje, već je to prilika za razmjenu i sticanje novih znanja.

Sajam je održan na prostoru  ispred „Retail parka“ u Derventi.