Obilježeno 75 godina od prelaska slavonskih partizana u Bosnu i Hercegovinu

dubočac
Nov 06 2018

Opštinska organizacija derventskog SUBNOR-a i poštovaoci Narodnooslobodilačke borbe u subotu  su u Dubočcu obilježili 75. godišnjicu od prelaska 12. slavonske brigade preko Save iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik derventskog SUBNOR-a Boro Preradović je rekao  da je obilježavanje ovog značajnog datuma ,koji je vezan za  istoriju ovog kraja, počelo prošle godine.

„ Pripadnici Slavonske brigade, u sadejstvu sa domaćim jedinicama, započeli oslobađanje ovog dijela tadašnje države. Svi datumi NOB-a trebaju biti vrednovani s obzirom da su pale mnoge žrtve za slobodu koju mi i danas uživamo”, naglasio je Preradović.On je pojasnio da su nacisti i njihovi saradnici  okupirali teritoriju od Dubočca pa sve do Banjaluke, te da je prelaskom 12. slavonske brigade započela velika ofanziva za oslobađanje.

Rođeni Dubočanin Mirhet Fejzić, iako već duže od pola vijeka živi u Zagrebu, redovno posjećuje zavičaj i sa sjetom se prisjeća prijeratnog obilježavanja ovog datuma.

„Prošle godine sam prisustvovao nastavku obilježavanja ovog datuma i jako mi je drago, kao i većini Dubočana, što je ova tradicija nastavljena. Nekada, prije rata, na obilježavanja su dolazili učesnici borbe poput generala-potpukovnika Laze Vidovića, komesata Pere Cara i drugih savremenika. Smatram da je taj period bio jedno ljepše vrijeme i zato je ova inicijativa hvale vrijedna“, rekao je Fejzić.

Načelnik opštine Milorad Simić podsjetio je da SNSD donio platformu o zaštiti tekovina NOB-a.

„Na području Dervente ovo je četvrto spomen obilježje iz tog perioda na kojem se bar jednom godišnje podsjetimo nekog značajnog datuma i palih boraca protiv fašizma. Obnovili smo spomenike u Pojezni, Agićima i Kalenderovcima, a nastavićemo ih obnavljati i ubuduće”, kazao je Simić.

Vijence u čast palih žrtava položile su delegacije SUBNOR-a, opštinskog rukovodstva, te SNSD-a i SP-a.