Obilježen 3. decembar -Međunarodni dan lica sa invaliditetom

centar-buducnost-derventa-3
Dec 05 2018

Centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“ iz Dervente, JU Centar za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora iz Banjaluke, JU Centar „Zaštiti me“ iz Banjaluke i JU Centar „Sunce“ iz Prijedora organizovali su u derventskom Centru za kulturu zajednički Dan učeničkih postignuća.  Manifestacija je organizovana povodom obilježavanja 3.decembra – Međunarodnog dana lica sa invaliditetom.

Direktor „Budućnosti“ Vladan Popović  je istakao da se ova manifestacija održava po treći put. Prvo zajedničko obilježavanje je bilo u Prijedoru, a drugo u Banjaluci.

„Zajedničkom priredbom četiri specijalne škole u Republici Srpskoj želimo da pokažemo što smo naučili tokom godine i koliko i šta možemo i naš centar daje svoj doprinos u obilježavanju Međunarodnog dana lica sa invaliditetom. Mi svakodnevno sarađujemo u okviru naših aktivnosti vezanih za stručno usavršavanje nastavnika, unapređenje nastavnog procesa, učenja i vaspitanja učenika sa smetnjama u razvoju kao  i  zajedničkog rješavanja problema koji nastaju u tim aktivnostima“, rekao je Popović.

Saša Tatić, direktor JU Centar za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Banjaluka, rekao je da se radi o već tradicionalnim susretima škola.„Cilj događaja je druženje djece i roditelja, ali i pokazivanje široj javnosti koliko truda i energije ulažemo u ovo što ćemo da pokažemo i koliko su učenici zapravo ponosni, naglasio je Tatić.

Slađana Radaković, direktor JU Centar „Sunce“ iz Prijedora ističe da je zajedničko obilježavanje 3.decembra počelo upravo u gradu Prijedoru. „Na taj način smo željeli da pokažemo da zajedničkim javnim nastupom razbijemo stereotipe  i predrasude, ne samo u svojoj lokalnoj zajednici nego i šire,da se družimo ,da razmjenjujemo iskustva,da primjenjujemo inkluziju u praksi  ne pored drugih nego sa drugima  u igri,radu i učenju. I ovo je jedan od načina da pokažemo da je jako bitno da se skrene veća pažnja na ovu populaciju“; rekla je Radakovićeva  dok je Vanja Ćolić iz Ministarstva prosvjete i kulture RS  istakla da podršku osobama sa invaliditetom treba pružati tokom svih 365 dana.

Priredbi prisustvovao je i zamjenik načelnika opštine Derventa Siniša Jeftić, koji je naglasio potrebu  podizanja svijesti javnosti o licima sa invaliditetom.