Načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić u službenoj posjeti Derventi

posjeta delegacije Velike Kladuše 017
Aug 01 2019

Delegacija Velike Kladuše na čelu sa načelnikom Fikretom Abdićem boravila je juče u službenoj posjeti Derventi i razgovarala sa načelnikom Miloradom Simićem i njegovim saradnicima.Simić i Abdić su razgovarali o mogućnostima saradnje u projektu  prekogranične saradnje  putem fondova EU za dugoročni razvoj poljoprivredne proizvodnje ,koji bi realizovala Velika Kladuša u saradnji sa opštinama u BiH i Hrvatskoj.Načelnik Abdić je upoznao rukovodstvo Dervente sa činjenicom da je već posjetio niz opština u Hrvatskoj, koje graniče sa Velikom Kladušom i da su one  prihvatile učešće u ovom projektu.To su opštine Slunj, Duga Resa, Vojnić,Gvozd, Topusko, Glina ,Dvor na Uni i Krnjak,a  Derventa je prva opština u BiH u kojoj je razgovarano o učešću u projektu.

Šef kabineta i savjetnik načelnika Velike Kladuše Ervin Abdić je ,u izjavi novinarima, rekao da je sastanak održan na inicijativu  rukovodstva te opštine.“Sada imamo jedan projekat prekogranične saradnje koji realizujemo u BiH zajedno sa Hrvatskom i Crnom Gorom i koji je pri kraju. Idemo sa novom inicijativom i projektom ka EU ,sa uključenjem više općina u BiH“, istakao je Abdić. On je dodao da je projekat vezan za dugoročni razvoj poljoprivredne proizvodnje  i da sada traže saglasnost opština za njihovo učešće u projektu.“Kasnije bismo iznijeli sve detalje u vezi sa projektom,kada će se znati i njegova vrijednost. Ne znamo tačan broj opština koje će sudjelovati u projektu.Cilj projekta je da se kompletno zemljište koje nije iskorišteno stavi u funkciju,ne samo dugoročnog poljoprivrednog razvoja  nego da se dobiju plodovi koji bi u prerađivačkoj industriji završili kao izvozni proizvod“,dodao je Abdić. On je na sastanku upoznao rukovodstvo Dervente i sa trenutnim privrednim ambijentom Velike Kladuše,  zaposlenošću  ,kapitalnim projektima, stipendiranju studenata i đaka.

Načelnik Simić je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da razgovara  sa načelnikom Abdićem  i što je Derventa izabrana za partnera u ovom projektu.“Mnogo je tema o kojima smo pričali ali je glavna bila ona koja se odnosi na prekograničnu saradnju. Ovo je početak naše saradnje i naši timovi će raditi na realizaciji svega što je potrebno po ovom pitanju. Danas smo razmatrali kostur problema i mi ćemo se apsolutno  probati da odgovorimo  zadatku i da budemo dobri partneri i sagovornici velikom broju opština iz Republike Srpske, Federacije BiH i Hrvatske“, rekao je novinarima načelnik  Simić te dodao da je dobio pristanak o učešću Velike Kladuše na sajmu privrede u Derventi.On je podsjetio da je Abdić  završio u Derventi čuvenu poljoprivrednu školu ,dodajući da je ostala veza od prije rata kada su imali priliku da se susreću i poslovno sarađuju.

U delegaciji Velike Kladuše bili su i Refik Tabaković ,savjetnik načelnika za poljoprivredu koji je prezentovao stanje u poljoprivrednoj proizvodnji i planove za njen budući razvoj na području opštine i  Amir Đogić , direktor komunalnog preduzeća „Komunalije“ i povezanog društva „Alatuša“. Velika Kladuša je jedna od rijetkih opština koja je uspjela da, u sklopu javnog preduzeća, pokrene dva projekta vezana za proizvodnju  i  to proizvodnju četki i konfekcije.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine opštine Derventa Marijan Kljajić, načelnik Odjeljenja za opštu upravu Borivoje Golubović i Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Slaven Pašalić.