Načelnik Simić posjetio novi zasad lješnika u Velikoj

naslovna-08
Jul 08 2020

Načelnik opštine Milorad Simić posjetio je naselje Velika i obišao plantažu lješnika  Seada Dizdarevića ,Dervenćanina koji  živi i radi u Sjedinjenim  američkim državama,a koji je odlučio da u svom rodnom mjestu finansira sadnju ovog orašastog  ploda .Investicijom ,koja  je vrijedna nekoliko stotina  hiljada maraka, rukovodi preduzeće  „Eko bosanska Posavina“. Sead je kroz brojne investicije ostao vezan za svoj zavičaj. Posljednja u nizu je velika plantaža lješnika na 240 dunuma,a u pripremi je i površina od oko 320dunuma. Na plantaži je do sada zasađeno 16.500 sadnica, a rod se očekuje od pete do sedme godine.

„Sead  Dizdarević,koji je dosta davno otišao u Ameriku,uz svoj poslovni uspjeh tamo, ostao je vezan za svoj zavičaj,u smislu da je pored podrške u obnovi Velike od infrastrukture do vlastite kuće,odlučio da investira na ovom prostoru u smislu povratka  ove zemlje u funkciju koja je bila prije proteklog rata. Mislim da  on sa ulaganjima koje čini , daje svoj doprinos da ovoj divnoj zemlji koja je bila pretvorena u šikaru ,vrati prvobitnu  namjenu. U prilici ste da vidite da je na prostoru od 560 dunuma zemlje planirana sadnja, 240  dunuma je već dovedeno u status  kulture lješnjika. Drugi dio zemljišta je priprema  i to će iduće jeseni biti dovedeno u funkciju  odnosno posađeno sa novim nasadom“, ističe koordinator poslova  Ahmet Karabegović i dodaje da su na čitavom poslu koji je obavljan godinama,angažovane su sve domaće firme,od „Geokopa“ koji je sanirao oštećeni prilazni put plantaži do „Eko bosanke Posavine“ koja ima svoje kapacitete, ogromne količine zemlje i koja im pomaže odnosno koja operativno realizuje sve ovo što g-din Dizdarević  želi.

„Drago nam je što je načelnik danas ovdje .Bili smo u kontaktu sa njim od samog početka realizacije , dobili smo njegovu podršku i naš je interes  da i dalje imamo dobru saradnju sa lokalnom upravom,u što ne sumnjam“, rekao je Karabegović i zahvalio se načelniku na podršci.

Na obostrano zadovoljstvo ,p odršku ovoj investiciji pruža lokalna uprava. O pokretanju projekta plantaže lješnika bilo je riječi i prije par godina.

„Moja kompletna podrška ovoj priči .Naši podsticaji su za ovolike projekte mali ali za manje nasade mi dajemo 1,20 KM po svakoj sadnici .Ova gospoda nisu ni podnijeli zahtjev za podsticaj.Za ovoliku investiciju to i ne znači puno. Njima je zasigurno veća   satisfakcija i veće zadovoljstvo da  uprava, na čelu sa mnom, ovo podržava,da smo stalno u toku ,da dajemo podršku“, istakao je načelnik Simić.

Branislav Čokić, inžinjer voćarstva i vinogradarstva , ističe da je zasad lješnika posađen jesenas sa dvogodišnjim sadnicama i prvi rod se očekuje u petoj godini  te da će plasman cjelokupnog roda biti na inostrano tržište.