Ministar Srebrenka Golić boravila u Derventi

srebrenka golić 103
Nov 12 2020

Na objektu Stručne i tehničke škole U Derventi  završeni  su radovi u okviru  projekta energetske efikasnosti,koji su finansirali Vlada RS odnosno Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS i opština Derventa.Radovi su završeni u roku od dva mjeseca, a učenici škole su dobili znatno bolje uslove za odvijanje nastavnog procesa  i praktične nastave.

Školu je danas ,zajedno sa načelnikom opštine Miloradom Simićem ,njegovim saradnicima i narodnim poslanikom Igorom Žunićem , posjetila ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju  Srebrenka  Golić.

Ministar Golić je izrazila zadovoljstvo završetkom radova ali i  dobrom saradnjom škole, lokalne zajednice i nadležnog ministarstva.

„Ovo je primjer jednog dobrog odnosa lokalne vlasti sa institucijama Republike Srpske  odnosno sa Vladom RS i njenim ministarstvima. Zadovoljstvo mi je da danas mogu obići objekat  koji je energetski opremljen ,u koji je Vlada RS putem našeg ministarstva uložila preko 440 hiljada KM. Ovo je objekat koji ima preko 1.880 m2,ovdje je urađena termička izolacija, zamijenjeni su prozori,krovna konstrukcija,završen je mašinski dio objekta u onom obimu koliko to ovaj projekat zahtijeva. Bitno je naglasiti da je objekat završen za nepuna dva mjeseca prije roka. Objekat je završila lokalna građevinska firma. Sama činjenica da ovdje posluje 820 privrednih subjekta, da je 31. poslovni subjekat inostrani, da na području opštine Derventa radi oko 7 hiljada radnika govori o odgovornosti i dobrom radu rukovodstva opštine odnosno načelnika Milorada Simića“, rekla je Golićeva i dodala da je  dobar primjer kako jedna tehnička škola ima dobar odnos sa lokalnom vlašću i dalje sa ministarstvima Vlade odnosno sa potrebama privrede Derventa jer školuje  kadrove za konkretne privredne subjekte, spaja teoriju i praksu, te time omogućuje da završeni srednjoškolci mogu naći zaposlenje u privrednim subjektima koji posluju na području Dervente.

Zadovoljstvo završetkom radova na objektu i dobrom saradnjom lokalne zajednice i republičkih organa  izrazio je i načelnik opštine Milorad Simić.

„Derventa je danas obradovana posjetom  ministrice  Golić  kao i svaki put kada dobijemo novi blagoslov kad god neko dođe iz vrha  naše nam  drage  države. Povod je lijep. Ovo je srednjoškolski centar i kada bi danas pravio rezime mogu reći da je ovdje uloženo preko dva miliona maraka. Međutim,ima i druga važna priča. Dobro je da smo sa nadležnim ministarstvom vodili valjanu upisnu politiku. Naime ,Derventa ima preko 820 privrednih subjekata,od toga je 31.strana kompanija sa visokim tehnologijama. Uz njihovu pomoć, naše razumijevanje i prihvatanje,uz angažovanje profesora, direktora mi smo pravili upisnu  politiku da danas ovdje imamo trenažere, CNC mašine .Ovdje se djeca obučavaju i njih čeka posao čim završe to osnovno obrazovanje, čekaju ih stipendije kod privrednika ako hoće da nastave školovanje. Ja sam dobro zadovoljan ovom pričom. U principu, ovdje je spojeno i privreda i školstvo i politika. Moja duša je prosvjetna i razumijem šta znači školovati djecu za posao koji ga čeka. Veliko mi je zadovoljstvo da smo uz razumijevanje Vlade RS,resornog ministarstava, stranih organizacija, privrednih subjekata učinili ovu ljepotu od objekata“, rekao je načelnik Simić.

 Ni direktor škole Branka Jović nije krila zadovoljstvo realizacijom ovog značajnog projekta.

„Zadovoljstvo mi je što sam danas ovdje i što svjedočim završetku projekta energetske efikasnosti  Stručne i tehničke škole. Ovo je velika stvar  i za školu i za naše učenike ali i za čitavu opštinu Derventa. Ovaj projekat je rezultat dobre saradnje između škole,lokalne zajednice i nadležnih ministarstava koji  su dali punu podršku i prepoznali vrijednost ovog projekta i prepoznali  da ulaganje u obrazovanje i mlade snage daje rezultat. Ovim projektom će uveliko biti poboljšani uslovi u školi ,a mi ćemo se i ubuduće truditi da osavremenjivanjem naših učionica za praktičnu nastavu  osposobimo naše učenike za tržište rada i da u dobroj saradnji sa privredom izvedemo mladu radnu snagu koja će biti pripremljena da radi i da ostaje ovdje gdje jesmo jer nam je to cilj“,istakla je Jovićeva i dodala je da škola ima široku lepezu zanimanja koja su potrebna tržištu rada i pravilnim planiranjem upisne politike tu konstrukcija se završava  na zadovoljstvo učenika ,roditelja i samih prosvjetnih radnika .Kombinacijom teorije i prakse učenicima se pruža sveobuhvatno znanje i osposobljeni su za tržište rada. Ona se zahvalila opštinskoj upravi, načelniku opštine, resornom ministarstvu koji  su  prepoznali  važnost ovog projekta.

Značajna investiciona ulaganja u poboljšanje nastavnog procesa su u protekloj godini bila i u Srednjoškolskom centru „Mihajlo Pupin“.

„„U kontinuitetu unazad par godina nastavljamo sa investicijom u okviru SŠC „Mihajlo Pupin“.U ovoj godini smo završili rekonstrukciju fiskulturne sale i biblioteke u našoj školi. Moramo da naglasimo da biblioteka ima preko 20 hiljada knjiga i veoma je značajno što je izvršena rekonstrukcija tog objekta. Ove godine smo se bavili i investicijama koje se odnose na poboljšanje nastavnog procesa odnosno svega onoga što dovodi do napredovanja u obrazovanju .Uspjeli smo ove godine da uz pomoć firme „Teksimp“ iz Zenice i derventskih firmi „Feromaster“, „Tim Elektrotehnik“ i „MB Motors“ završimo projekat osnivanja „Resursnog centra za mašinska zanimanja“ kao mjesta na kome će se obavljati nastava na savremenim CNC mašinama .Nabavili smo uz pomoć načelnika opštine 17 laptopa, 16 računara i 7 procesora što je veoma bitno u radu naše škole“,rekao je direktor  Predrag Drinić i zahvalio se načelniku opštine, ministru Srebrenki Golić i ministru prosvjete Nataliji Trivić na pruženoj podršci u realizaciji projekata i narodnom poslaniku Igoru Žuniću na koordinaciji između škole i nadležnih ministarstava .