“Kolom prijateljstva” počelo obilježavanje 25. godina rada SKUD “Derventa”

skud-derventa2018
Nov 06 2018

Srpsko kulturno-umjetničko društvo “Derventa“održalo je, u subotu u prepunoj sali Centra za kulturu, koncert folklora “Kolo prijateljstva” kojim je započeto obilježavanje 25 godina rada ovog društva.

Derventskoj publici prvo su se predstavili mlađi i stariji polaznici škole folklora SKUD Derventa, a potom i članovi Srpskog provjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” iz Prnjavora, Folklornog ansambla “Sveti Nikola” iz Trstenika i Centralnog kulturno-umjetničkog društva “Lepa Radić” iz Gradiške.                              Nakon nastupa ženske pjevačke grupe SKUD „Derventa“, svoje vještine su pokazali učesnici   na violini i šargilji, a potom su svoje igre predstavili  i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Brčkog,Folklorno udruženje građana “Motajički vuk” iz Srpca, koji su по  prvi učestvovali  na manifestaciji, svi ansambli društva domaćina, da bi koncert bio završen dodjelom zahvalnica i zajedničkim kolom svih učesnika.

Potpredsjednik društva Slađana Gavrić rekla je da Kolo prijateljstva ima za cilj da okupi upravo prijatelje SKUD „Derventa“ i da se oni predstave derventskoj publici.

 „ Naši članovi kroz rad društva stiču prijatelje u čitavoj Republici Srpskoj i BiH, ali i regionu i širom svijeta. Lijepo je socijalizovati djecu na taj način i omogućiti im da vide neka mjesta koja inače ne bi. Trenutno imamo oko 150 članova u tri ansambla, školi folklora, ženskoj i dječijoj pjevačkoj grupi, te instrumentalistima na šargiji i violini“, rekla je Gavrićeva, i  dodala  da su u toku pripreme za obilježavanje četvrt vijeka postojanja društva koje će se obilježiti u aprilu naredne godine.

 Dugogodišnji član SKUD Derventa je i Dejan Šukurma, koji je tokom proteklih deset godina, pored igre, pjevao i svirao u dijelovima društva domaćina.

„Dosta mladih ljudi možda ne prihvata tradiciju onako kako treba, jer je to dio kulture koji održava srpski narod. Dio mladih nije zainteresovan za folklor, ali mislim da u tome griješe jer je folklorna umjetnost divna i povezuje nas sa prijateljima sa ljudima iz drugih gradova i država. Upoznao sam dosta prijatelja i mislim da je to najveće bogatstvo, rekao je Šukurma.

Umjetnički direktor Foklornog ansambla “Sveti Nikola” iz Trstenika Dalibor Mandžukić kaže da je saradnja sa derventskim društvom počela prije pet godine, te da je uvjeren da će biti nastavljena.