Derventskim poljoprivrednicima isporučena mehanizacija

IMG_20190322_141238
Mar 29 2019

Opština  Derventa ,Poljoprivredna zadruga „ Agroposavina Farm“, Udruženje poljoprivrednih proizvođača „Farma“ iz Velike Sočanice i Udruženja pčelara „Zlatna pčela“ i „Lipa“ potpisali su sporazum sa Ministarstvom poljoprivrede,šumarstva i  vodoprivrede Republike Srpske odnosno  Jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata o sufinansiranju nabavke poljoprivredne mehanizacije  i opreme za pčelare u okviru  IFAD  projekta.

Poljoprivrednicima iz Udruženja „Farma“ već je isporučen dio opreme dok će preostali dio ,kako kažu nadležni iz Ministarstva,biti isporučen do kraja mjeseca. Ukupna vrijednost ove opreme je oko pedeset hiljada maraka.

„Proizvođačima iz Udruženja „Farma“ isporučena je poljoprivredna  mehanizacija dok je „Agroposavina Farm“ dobila motokultivator sa većom frezom. Ujedno je započela i  isporuka opreme pčelarima“,istakla je Slađana Perić Tovirac,stručni saradnik jedinice za koordinaciju projekata .Ona je naglasila da će kroz ovaj projekat biti nabavljena i 41 steona junica za 21-og  poljoprivrednika u Derventi.

Predsjednik Udruženja „Farma“ Goran Tadić je rekao da će mehanizacija biti raspoređena za 12 poljoprivrednika. „Kroz projekat je obezbijeđeno 70 odsto sredstava , naše učešće je 20 odsto ,a ostalo opštine. Naši  članovi su prije dvije godine aplicirali za sjetvospremač,dva pluga, rastresač trave,kupilicu trave,dvije prskalice ,sijačice za pšenicu i kukuruz i kosačicu“.                                                                     Udruženje preuzima sve obaveze i odgovornosti  koje se tiču vlasništva ,održavanja,osiguranja  i upravljanja opremom. Takođe, Udruženje je obavezno, da po zahtjevu Ministarstva poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede RS, Resora za savjetodavstvo  dostavlja podatke Resoru o stanju i korišćenju opreme u zahtijevanom vremenskom periodu.