Derventski vatrogasci proslavili krsnu slavu

IMG_0300
Aug 02 2019

Teritorijalna vatrogasna jedinica Derventa proslavila je juče svoju krsnu slavu ,Svetog proroka Iliju. Slavski obred služilo je sveštenstvo pravoslavne Crkvene opštine Derventa.

Derventski vatrogasci su zadovoljni svojim radom između dvije slave i ističu da su uvijek na raspolaganju građanima u svim nepogodama koje ih zadese te da su uspješno obavljali sve zadatke u proteklom periodu.Od početka godine su imali 140 intervencija ,od čega najviše gašenje požara na otvorenom prostoru, a pružali su pomoć i i tokom nevremena i saobraćajnih nezgoda,a da pri tom nisu imali povrijeđenih ili nastradalih vatrogasaca ,što govori o njihovoj dobroj obučenosti i opremljnosti. Nabavljena je i nova oprema  tako da su svi vatrogasci dobili radne uniforme ,a u proceduri je i nabavka vatrogasnog vozila auto-cisterne  kao i manjih vozila za potrebe ove jedinice. Podsjećaju da je tokom prošle godine obnovljen njihov vozni park,a  ističu da se raduju izgradnji  novog objekta . Odlukom Skupštine opštine bi,za potrebe vatrogasne jedinice , trebao da se izgradi  novi vatrogasni dom ,poligon za obuku i meteorološka stanica  koja bi se nalazila u ovom kompleksu u Motajičkoj ulici. Izgradnjom ovog kompleksa će rad derventskim vatrogascima biti u velikoj mjeri olakšan.

„U toku je izbor projektanta ,a prethodno je pribavljena sva potrebna dokumentacija .Objekat koji trenutno koristimo ne zadovoljava potrebe za bezbjedan i funkcionalan rad vatrogasaca,a nakon 70 godina prvi put imamo priliku da dobijemo novi i savremeni vatrogasni objekat koji će zadovoljiti sve potrebe profesionalne vatrogasne jedinice“, rekao je Slaven Pijetlović, starješina vatrogasne jedinice. Objekat doma će imati površinu od 2.200 kvadratnih metara i garažu za deset vozila.“U objektu će biti i kancelarije i sala za sastanke Štaba za vanredne situacije, a kompleks će činiti i poligon za obuku te meteorološka stanica. Osim toga će u Motajičkoj ulici ,gdje će se nalaziti kompleks, biti izgrađen put na dvije strane odnosno da vatrogasci imaju ulaz/izlaz i na ulicu Marije Bursać i na Željezničku“,dodao je Pijetlović i izrazio nadu da će sve biti završeno do oktobra iduće godine.

Vatrogastvo ima dugu tradiciju u Derventi , čemu u prilog govori i činjenica da Vatrogasna jedinica postoji 121 godinu.Danas ona broji 13 vatrogasaca ,uključujući i starješinu.

Proslavi slave prisustvovao je načelnik opštine Milorad Simić,narodni poslanik Igor Žunić,predstavnici Policijske stanice Derventa,Oružanih snaga BiH, opštinskih javnih ustanova ,načelnici odjeljenja u lokalnoj upravi i drugi gosti.