Derventa kupuje tri respiratora

zgrada Skupštine opštine Derventa
Mar 25 2020

Opština Derventa obezbijediće sredstva za nabavku tri respiratora za potrebe liječenja sugrađana, čija se vrijednost procjenjuje na 100.000 evra, a obezbijeđen je i prostor za smještaj osoba koja ne poštuju mjere izolacije u svojim domovima, odlučio je Opštinski štab za vanredne situacije na sjednici od 24.03.2020. godine na kojoj je doneseno sljedeće saopštenje:

  • Postupajući prema Zaključku Republičkog štaba za vanredne situacije Opštinski štab za vanredne situacije obezbjedio je adekvatan prostor za smještaj lica za koja se utvrdi da postupaju suprotno mjerama kućne izolacije, odnosno karantina. Smještaj je obezbeđen u JU Centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“ Derventa i to kapaciteta 10 kreveta sa mogućnošću proširenja do 50 kreveta, zatim u objektu Terapijska zajednica „Izvor“ 30 krevetai dovoljno kapaciteta za eventualno bolničko zbrinjavanje.

 

  • Na osnovu Zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije o javnom objavljivanju podataka o licima, za koje se utvrdi da ne postupaju u skladu sa izrečenim mjerama kućne izolacije, odnosno karantina, obavještavamo javnost da su na području opštine Derventa novčano sankcionisana četiri lica. Lice inicijala Š.Z. sankcionisano je sa 100 KM, a lica inicijala M.B, E.G. i M.E.S. sa po 1.100 KM.

 

  • Štab pozdravlja opredjeljenje najvećeg broja stanovnika Dervente da poštuje preporučene mjere izolacije i zaštite i istovremeno upozorava sve koji krše odredbe da će kontrolni organi biti nemilosrdni i rigorozni prema onima koji se ogluše o propisane mjere.

 

  • Na osnovu ukazane potrebe Opština Derventa obezbediće sredstva za nabavku tri respiratora na naše sugrađane. Pretpostavljena vrijednost tri ovakva aparata je oko 100.000 evra. Činjenica je da se u ovo krizno vrijeme privrednici suočavaju sa ozbiljnim izazovima u smislu održavanja proizvodnje i obezbeđivanja sredstava za isplatu zarada zaposlenim radnicima, kao i da bi prikupljanje sredstava trajalo izvjesno vrijeme, načelnik Opštine Derventa Milorad Simić donio je odluku da tri respiratora budu nabavljena i plaćena sredstvima iz budžeta Opštine Derventa.

 

  • Donacije privrednika koji imaju mogućnost da se uključe u akciju nabavke respiratora i drugih sredstava neophodnih za rad zdravstvenih radnika svakako su dobro došle i pozivamo ih da se jave u Štab za vanredne situacije. Takođe, Štab se zahvaljuje svim privrednicima koji su do sada podržali nabavku oprene i sredstava za zdravstvene radnike.