Dervenćani svečano proslavili pravoslavnu Novu godinu

pravoslavna NG
Jan 15 2020

Veliki broj Dervenćana okupio se i ove godine na Trgu pravoslavlja,ispred Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice,kako  bi uz muziku  i  kuvano vino dočekali pravoslavnu Novu godinu. Želje svih su iste- da ova godina bude bolja i da ih služi zdravlje. Tradicionalno i ove godine je u ponoć nebo nad Derventom obasjao vatromet.

U Sabornom hramu je prije ponoći služena molitva ,a  tačno u ponoć je prisutne građane pozdravio načelnik opštine Milorad Simić i uputio čestitku  svim Dervenćanima pravoslavne vjeroispovijesti ali i pravoslavnim ljudima diljem svijeta. „ Srećna pravoslavna Nova godina ,a mojim Dervenćanima neka je srećna i međunarodna Nova godina. U Republici Srpskoj se ovo obilježava iz godine u godinu sve bolje i u sve većoj mjeri. Istina,ako neko zamijeni teze i pomisli da je ovo na nečiju štetu,apsolutno nije. Ovo je jedan divan običaj  i drago mi je da iz godine u godinu imamo sve veći broj posjetilaca. Dragim ljudima želim svako dobro,puno zdravlja, sreće,ljubavi i da tu ljubav dijelimo jedni sa drugima.Zajedno ćemo biti bogatiji i srećniji“, rekao je načelnik Simić.

Dervenćane su  zabavljali  Ivan Kukolj  i Rade Jorović koji su svima ,koji slave  Novu godinu po julijanskom kalendaru ,poželjeli puno sreće i zdravlja.

„Ovo je predivno veče, ja volim ovaj grad i na neki način sam karijeru i počeo ovdje. Ovo je danas jedan lijep grad i drago mi je da su ljudi,koji vode ovaj grad, meni dali ovo zadovoljstvo da večeras budem ovdje“,rekao je Kukolj.

Predsjednik Opštinskog odbora Srpskog prosvjetno-kulturnog društva „Prosvjeta“ protojerej-stavrofor  Dragan Kainović  je istakao da se radi o lijepoj tradiciji dočeka pravoslavne Nove godine.

„Već petnaestak godina organizujemo doček pravoslavne Nove godine. Odziv je ono što je vrlo važno ,interesovanje građana  je veliko i to treba nastaviti iz više razloga-da se družimo ,da se okupljamo ,da se vidimo i komuniciramo .Nestalo je danas žive riječi. Ovo je prilika da se sretnemo sa komšijama,prijateljima i poznanicima koje možda i ne viđamo u toku godine“, rekao je Kainović, i uputio čestitku .“ Ono što bi čovjek sam sebi poželio  to bih i ja poželio svim ljudima dobre volje,a to je prije svega mir, mir u duši, porodici, komšiluku i mir u državi. Pored toga bih poželio hrišćansku ljubav,da se volimo i da imamo razumijevanja jedni za druge“.                                                                                                         Pokrovitelj dočeka bila je opština Derventa.