“Dan otvorenih vrata” u kasarni “Zdravko Čelar”

DAN OTVORENIH VRATA
Nov 19 2019

Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine – 1. decembar, već se tradicionalno svake godine obilježava u kasarni „Zdravko Čelar“ u Derventi u organizaciji Inžinjerijskog bataljona,a kroz manifestaciju „Dan otvorenih vrata“.I ove godine manifestacija je naišla na veliko interesovanje učenika srednjih i osnovnih škola na području opštine  ali i građana.

Pripadnici Inžinjerijsog bataljona su posjetiocima  prikazali sredstva iz sastava svoje jedinice,njihove tehničke karakteristike i mogućnosti korištenja istih u slučaju pomoći civilnom stanovništvu prilikom vremenskih i drugih nepogoda.Mališani su i ovog puta bili najzahtjevniji gosti koji su od pripadnika Inžinjerijskog bataljona tražili objašnjenja do najsitnijih detalja, pogotovo o vojnoj opremi.

Pozivu za učešće u ovoj manifestaciji su se odazvali i pripadnici Deminerskog bataljona, Teritorijalne vatrogasne jedinice iz Dervente, kao i pripadnici MUP-a Republike Srpske. Svi učesnici su imali posebno interesantan program što je znatno doprinijelo kvalitetu aktivnosti ali su pokazali i da postoji uspješna saradnja civilnih i vojnih struktura na području opštine.

 Posjetioci su mogli da vide i pripadnike Inžinjerijskog bataljona u akciji spuštanja niz zid zgrade, pripadnike Deminerskog bataljona u pronalaženju mina pomoću dresiranih pasa, kao i u upotrebi robota u operacijama uklanjanja eksplozivnih sredstava.