Bespovratna sredstva Evropske unije za investicije u poljoprivrednu proizvodnju

IMG_0309
Aug 05 2019

Projekat „Konkurentnost i inovacije – Lokalne razvojne strategije EU4 Business“ je četvorogodišnji projekat (2018-2022.god) koji provodi Evropska unija na području BiH,u okviru Instrumenata  za predpristupnu pomoć  (IPA).Nosilac aktivnosti u okviru projekta vezanih za oblast poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja je UNDP koji je tim povodom održao u Derventi informativni sastanak i zainteresovane poljoprivredne proizvođače upoznao sa uslovima  i načinom prijave na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru projekta  EU4 Business.

Ovim  projektom se želi  pružiti podrška za investiranje  u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda  u podsektorima voće, povrće,grožđe, masline, mlijeko i mliječni proizvodi, sa ciljem modernizacije  proizvodnje, povećanje produktivnosti prerađivačkih  subjekata , jačanja proizvodne konkurentnosti,unapređenja kvaliteta proizvoda, bezbjednosti hrane i higijene, uvođenja standarda kvaliteta i zaštite životne sredine. Na javni poziv ,koji je objavljen 29.jula 2019.godine, mogu se prijaviti preduzetnici, zadruge i preduzeća koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom.Za realizaciju projekta planirano je 2.555.000 KM dok se   iznos bespovratnih sredstava po projektu  kreće od 145.000 do 290.000 KM. Obavezno je novčano sufinansiranje podnosioca prijave od minimalno 50 posto ukupnog iznosa predložene investicije dok je 50 posto sufinansiranje kroz mjeru podrške. Rok za podnošenje prijava je 27. septembar 2019.godine.

Projekat finansira Evropska unija ,a zajednički implementiraju  GIZ , razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO).Podršku projektu pružilo je Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju Vlade Republike Srpske.