Austrijanac Rihard Auer počasni građanin Dervente

Dan opštine 355
Aug 30 2019

Opština Derventa je bogatija za još jednog počasnog građanina,Austrijanca Riharda Auera , vlasnika kompanije “Digital elektronik” , koji je prvi strani investitor u opštini Derventa. Povelja počasnog građanina sa Zlatnim grbom opštine mu je dodijeljena zbog izuzetnog doprinosa privrednom razvoju opštine,podsticanje drugih investitora za ulaganje u privredu opštine što je doprinijelo prepoznatljivosti opštine i njenih privrednika na tržištu stranih zemalja.

Povelju su  Aueru , na svečanoj sjednici povodom Dana opštine, uručili načelnik opštine Milorad Simić i predsjednik Skupštine opštine Marijan Kljajić.

Auer se zahvalio na priznanju i istakao da mu je velika čast što je postao počasni građanin opštine te da će i u budućnosti raditi na poboljšanju privrednom ambijenta Dervente i njenoj promociji u regionu i šire. U  Derventu je prvi put došao 2004.godine na nagovor prijatelja Bojka Gatarića ali kaže da se nije pokajao.

„Ovo je velika čast za mene i preduzeće „Digital elektronik“,a odavno se ispostavilo da je moj dolazak u Derventu bio pravi potez.Ako se budemo širili u budućnosti ,to će sigurno biti ovdje“, rekao je Auer.

Komapniju „Digital elektronik“ Auer je osnovao 1978.godine u Sankt Leonardu kod Salcburga,a od 1998.godine otvoren je i proizvodni pogon u mjestu Tamsveg ,takođe kod Salcburga.U Derventi je početkom 2005.godine osnovao firmu „Mreža Netvork“ sa suvlasnicima Bojkom Gatarićem i Markusom  Štraser  Štoklom i poslije sedam godina zajedničkog rada, firma se podijelila na dvije firme od kojih je jedna nastavila poslovanje pod imenom „Digital elektronik“.

Osnovna djelatnost kompanije je proizvodnja elektronskih komponenti za mehatroničke sisteme , a fokusirani su i na razvoj softvera, obradu metala i proizvodnju plastičnih dijelova brizganjem.Osnov razvoja  i proizvodnje  su proizvodi u oblasti sistema pristupa i parkiranja ,kazino-automatizacije,savremena tehnologija osvjetljenja i komponente za Led operativna svijetla.

„Digital elektronik“ zapošljava ukupno 450 radnika ,od toga u Derventi 203. Kompanija planira proširenje kapaciteta u Derventi i već je započela izgradnju dva nova proizvodna pogona cca 4000 do 5000 m2 koji  će zapošljavati veći broj radnika.